Anttolan upea luonto tarjoaa paljon nähtävää. Neitvuori, Rakokallio, Matinmäki ja Luonterin järvialue ovat Saimaa Geopark -kohteita. Saimaa Geopar sai huhtikuussa 2021 Unescon Global Geopark (UGG) – statuksen. Luontokohteiden lisäksi Anttolan kirkonkylässäkin on paljon nähtävää.

Lue lisää Saimaa Geoparkista.

Luonteri

Neitvuori

Rakokallio

Matinmäki

Anttolan kirkonkylän rakennukset

Luonterin järvialue

Luonterin suuri selkä ja kallioiset saaret ovat yksi Suomen kauneimpia luontoalueita, ja se toimii myös yhtenä harvinaisen saimaannorpan kotisijoista.

Kaksi henkilöä meloo kanotilla kohti laituria.

Luonteriin voi tutustua esimerkiksi meloen, veneellä tai Neitvuorelle kiiveten, ja matkan varrella voi pysähtyä vaikkapa Anttolan sataman kauniiseen kylämaisemaan syömään jäätelöt.

Neitvuori

Neitvuori, alueen korkein kohta, on 184 m korkea näköala- ja retkeilypaikka, ja se on suojeltu luonnonmuistomerkki. Alueella on eripituisia retkeilypolkuja opasteineen ja taukopaikkoineen.

Puinen seinä, jossa ylhäällä sininen kyltti, jossa lukee Saimaa Geopark Finland. Alalaidassa kolme julkistetta, joissa vasemmmanpuoleisessa lukee ylhäällä Neitvuori.

Kuva: Vilma Kauppinen

Kuva kallioisen mäen päältä. Taustalla näkyy metsää ja sinistä vettä sekä sininen pilvetön taivas.

Kuva: Vilma Kauppinen

Neitvuori on tunnettu näköalapaikka, jonka laelta aukeaa näyttävä maisema sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä, mutta Neitvuorella on myös paikkansa kansantaruissa: perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka, minkä lisäksi Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä. Lue lisää Neitvuoren kalliomaastosta Saimaa Geoparkin sivuilta.

Näkymä Neitvuoren huipulta kohti sinistä järvimaisemaa, jossa metsäisiä saaria.
Näkymä Neitvuoren laelta, kuva Kari Valjakka

Saimaa Geoparkin opaste Neitvuorella: https://saimaageopark.fi/wp-content/uploads/2019/12/neitvuori_1910_web.pdf

Peltomaisema, jossa keskellä puista tehty riukuaita. Aidan vieressä on heinäinen tie. Pellon laidassa taustalla näkyy kaksi rarennusta metsän reunassa.

Kuva: Vilma Kauppinen

Kuva korkealta kalliolta, josta näkyy ptikälle metsää ja vetta sekä sininen taivas.

Kuva: Vilma Kauppinen

Neitvuorelle pääsee kantatieltä 62 kääntymällä Kokkosenlahdentielle, jatkamalla Ylivedentietä ja siitä Neitvuorentietä. Matkaa kertyy Anttolan keskustasta parikymmentä kilometriä. Vuoren laelle on viitoitus. Neitvuoren juurelle, Hiidenlahteen johtaa myös venereitti ja siellä on retkisatama.

Lisätietoa Neitvuoren alueen retkeilyreiteistä ja tarkat saapumisohjeet löytyvät Saimaa Geoparkin -sivuilta.

Rakokallio

Anttolan Sydänmaalla on Rakokallion luonnonsuojelualue, jossa on syvä ja erikoinen kalliohalkeama. Kalliohalkeama on sata metriä pitkä ja 0,5-1 metriä leveä. Syvimmillään halkeama on kymmenisen metriä. Rakokallio on Saimaa Geopark -kohde.

Metsässä metallinen tolppa, jossa on kolme kylttiä, Keskellä on sininen, jossa on valkoisella P-kirjain. Ruskeat vaakakuyltit, joissa on valkoiset tekstit.

Kuva: Vilma Kauppinen

Mäen alta kuvattu ihmisiä, jotka kulkevat jyrkkää polkua ylöspäin.

Kuva: Vilma Kauppinen

Kuva kalliosta, jossa on keskellä syvä onkalo.
Rakokallion jylhät kalliomuodostelmat, kuva Kari Valjakka

Alueella on reilun 5 kilometrin opastettu Sydänmaan retkeilypolku vaihtelevamaastoisen metsän keskellä.

Anttolan taajaman kohdalla käännytään tieltä 62 Sydänmaantielle ja heti siitä vasemmalle Sipiläntielle. Sipiläntietä jetketaan 1,1 kilometriä, jonka jälkeen käännytään oikealle.  Tätä tietä jatketaan 1,6 kilometriä. Rakokallio-opasteet on tieltä 62 lähtien.

Taukopaikka Sydänmaan retkeilyreitin varrella, kuva Kari Valjakka
Rakokallion korpimaiseman vesistöjä, kuva Kari Valjakka

Matinmäki

Matinmäen drumliinikilpi on todettu valtakunnallisesti arvokkaaksi moreenimuodostumaksi, joka on osa tuhansista selänteistä koostuvaa Pieksämäen drumliinikenttää. Kenttä ulottuu Keski-Suomesta Etelä-Savoon muodostaen viuhkan, joka kuvastaa Järvi-Suomen virtauskielekkeen liikesuuntaa. Matinmäen drumliinikilpi sijaitsee Anttolassa Hovintien varrella. Alueella kiertävälle luontopolulle pääsee Anttolanhovin paikoitusalueelta. Matinmäki on Hovintien pohjoispuolella.

Tutustu kohteeseen tästä.

Anttolan kirkonkylän rakennuksia

Vaaleanpunainen kirkkorakennus. Edessä kukkaistutuksia.

Vierailun arvoinen on myös Anttolan puukirkko. Se rakennettiin alun perin Juvalle v. 1729 ja siirrettiin nykyiselle paikalleen jäätietä pitkin vuosina 1869–70.

Lähellä kirkkoa sijaitsee vanha viljamakasiini. Kuvat: Kari Valjakka